Boulardii

Tilaa Aboa Medican boulardiihiiva tästä

44420_Boulardii_kapselit.jpg

Natura Median boulardiihiiva tästä

Mitä boulardii on?

Boulardii on hiivalaji, tieteelliseltä nimeltään Saccharomyces boulardii, ja se luetaan probioottien ryhmään. Tätä hiivaa esiintyy ihmisellä ruoansulatuskanavassa ja tuottaa maitohappobakteereja. Boulardii-hiiva lisääntyy kehossa 37 asteen lämpötilassa eikä leviä muualle elimistöön.

Mistä tulee boulardiin nimi ja mikä on sen historia?

Nimi tulee ranskalaisen tiedemiehen Henri Boulardiin mukaan, joka eristi sen vuonna 1923 kiinanluumun (Litchi chinesis) kuorista. Tämän hedelmän kuoressa oleva hiivalaji osoittautui aiemmin tuntemattomaksi ja nimettiin löytäjänsä mukaan.

 

Mihin boulardii-hiiva auttaa?

Tämä hiivaprobiootti on erityisen hyödyllinen toiminnallisissa vatsavaivoissa ja ruoansulatuskanavan ongelmissa, joissa muut sairaudet ovat poissuljetut, mutta suolistofloora on ”sekaisin”. Tämä voi tapahtua esimerkiksi antibioottikuurin seurauksena tai vaikkapa turistimatkalla.

 

Mikä tekee boulardiista niin erinomaisen?

Tavallisesti hiivat tuottavat alkoholia ja hiilihappoa, kuten siman tekijät keväisin hyvin tietävät :), mutta boulardiipa tuottaakin maitohappobakteereja. Tämä terveyshiiva kestää vahvoja vatsa- ja sappihappoja, haimaeritteitä ja antibiootteja paremmin, kuin muut probiootit. Tämän ominaisuutensa ansiosta se pystyy ylläpitämään suoliston maitohappopitoisuutta vaikeissakin olosuhteissa, kuten juuri antibioottikuurin aikana. Se kestää myös kuumuutta hyvin.

 

Miksi se kestää antibiootteja?

Antibiootit tuhoavat bakteereita. Boulardii on hiiva, jonka antibiootit jättävät rauhaan tuhotessaan suolistobakteereita. Antibiootit eivät taistele hiivoja vastaan. Näin tämä probioottinen hiiva jää elämään ja tuottaa sinun vatsaasi juuri oikeita maitohappobakteereita, jotta ruoansulatus toimisi kuten pitääkin.

 

Jääkö boulardii suolistoon?

Ei. Se ei kolonisoidu suolistoflooraan. Sen sijaan tehtyään työnsä se poistuu ulosteen mukana. Tämä tapahtuu siis silloin, kun tämän ravintolisän käyttö lopetetaan. Tuloksena ovat suotuisammat olosuhteet muille hyville bakteerikannoille, koska suolistofloorassa on boulardiin tuottamaa maitohappobakteeria.

 

Miksi se on hyvä matkakumppani?

Mitä valitettavaa usein sattuu matkoilla ja kun syödään vieraita ruokia ja juodaan vähän erilaisempaa vettä? Ripulihan siitä usein seuraa. Boulardii pystyy suojaamaan suoliston bakteeriflooraa vieraita tunkeilijoita vastaan ja palauttamaan normaalin bakteerikannan vieraan ruoan ja juoman jälkeen.

 

Hyvällä suolistoflooralla on merkitystä

Se vaikuttaa kokonaisvaltaisesti ihmisen terveyteen, myös painon nousemiseen. Tämän takia on jopa tehty suolistomassan vaihtamisia, jotta saataisiin bakteerikanta normalisoitua.

Tilaa Boulardii kapseleita verkkokaupastamme:

Finherb tarjoaa kahta eri merkkistä, Suomessa valmistettua Sahharomyces boulardii-probiootti hiivakapselia. Esimerkiksi seuraavassa Aboa Medican valmistamassa yhdessä kapselissa on vähintään 20 miljardia elävää probioottia/g. Eräässä suomalaistutkimuksessa havaittiin tämä probiootti myös hyvin lämmönkestäväksi: 50 C asteen lämpötilassa löytyi 10 minuutin kuumentamisen jälkeen vielä 29 miljardia elävää probioottia.