B-vitamiini Complex B

B-vitamiinivalmisteet auttavat lisäämään suotuisasti vaikuttavien ravintomuotoisten B-ryhmän vitamiinien saantia.

 

Mitä B-vitamiinit ovat?

B-ryhmän vitamiineihin kuuluu joukko vesiliukoisia orgaanisia yhdisteitä, jota ihminen ei pysty itse elimistössään valmistamaan, vaan kehon täytyy saada niitä ravinnosta.

 

Eri B-vitamiinit:

Tunnus Nimi
B1 Tiamiini
B2 Riboflaviini
B3 Niasiini
B5 Pantoteenihappo
B6 Pyridoksiini
B7, H Biotiini 
B9 Foolihappo
B12 Syanokobalamiini

 

Mihin B-vitamiineja tarvitaan?

Jokaisella B-vitamiinilla on oma tehtävänsä. Niitä tarvitaan kehomme jokaisen solun normaaliin muodostumiseen, etenkin hermosolujen. Siksi onkin tärkeää, että esimerkiksi raskaana olevat naiset saavat tarpeeksi B-vitamiineja, erityisesti foolihappoa. Foolihapon tarve kasvaa raskauden ja imetyksen aikana. Vitamiinit ovat välttämättömiä myös ihon, hiusten, lihasten ja luuston normaalille toiminnalle ja hyvinvoinnille. B-vitamiinit auttavat hermoston hallitsemisessa ja ovat tärkeitä aivosolujen, sydämen ja verisuonten toiminnalle ja terveydelle. Lukemattomissa elintoiminnoissa tarvitaan eri B-vitamiineja ja koska vitamiinit toimivat usein yhdessä, niiden riittävästä saannista huolehtiminen on erityisen tärkeää.

 

Hermostovitamiini, energia-aineenvaihdunta ja vastustuskyky.

Jotta elimistö pystyy ylläpitämään normaalia hermostoa, tarvitaan B6- ja B12- vitamiineja, biotiinia, niasiinia ja tiamiinia. Nämä sekä pantoteenihappo edistävät normaalia energia-aineenvaihduntaa ja koliini normaalia rasva-aineenvaihduntaa. Energia-aineenvaihdunnassa B-vitamiinit osallistuvat proteiinien, rasvojen ja hiilihydraattien hajottamiseen. Normaalin vastustuskyvyn ja immuunijärjestelmän ylläpitämistä edistävät B6- ja B12- vitamiinit sekä foolihappo. B-vitamiineilla on myös erittäin keskeinen rooli punaisten verisolujen tuotannossa ja siten hapen kuljetuksessa.

 

B-vitamiinit

B-vitamiinit voidaan luokitella kahteen eri ryhmään: essentiaalisiin ja nonessentiaalisiin, joita joskus kutsutaan myös pseudovitamiineiksi. Essentiaalisiin vitamiineihin kuuluvat B1, B2, B3 eli niasiiniamidi, B5 eli pantoteenihappo, B6, B12, biotiini sekä foolihappo. Esimerkiksi inositoli ja koliini kuuluvat nonessentiaalisiin vitamiineihin.

 

Useimmat B-vitamiinit ovat elämiselle välttämättömiä ja niitä täytyy saada ravinnosta päivittäin. Koska B-vitamiinit ovat vesiliukoisia ja ne poistuvat elimistöstä melko pian virtsan mukana, elimistön on useimmissa tapauksissa vaikeaa varastoida niitä. Poikkeuksena on kuitenkin B12-vitamiini, joka voi varastoitua maksassa yli neljä vuotta. B-vitamiinien puutostila saattaa ilmetä, jos ruoansulatus ja suolistobakteeristo ovat huonossa kunnossa. Lisäksi jo ruokavalioon ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota ja alkoholinkäyttö on runsasta, kehon oma B-vitamiinituotanto ja B-ryhmän vitamiinien imeytyminen heikkenee. Myös esimerkiksi stressitilanteissa B-vitamiinien päivittäistarve saattaa nousta moninkertaiseksi.

Tilaa B-vitamiinit verkkokaupastamme

Kaikki Finherbin tarjottavat vitamiinivalmisteet tästä.

 

Sivu päivitetty 25.11.2019