B12-vitamiini ja kobalamiini

Mitkä ovat B12-vitamiinin puutoksen oireita?

Muisti pätkii? Alakuloisuutta? Raajojen pistelyä ja nipistelyä? Lihasheikkous? Unihäiriöt? Anemia? Oletko iältäsi 60+ ? Oireiden syynä saattaa olla B12-vitamiinin puutos. Yleisesti tällä hetkellä esitetään, että jopa joka kymmenes iäkkäämpi ihminen kärsii tämän vitamiinin puutteesta.

Pernisiöösi anemia

Tämä on anemian yksi muoto, joka aiheutuu b12-vitamiinin vähäisen imeytymisen takia. Kyseessä on autoimmuunisairaus, joka tuhoaa mahalaukun parietaalisoluja.

 

Miksi puutostila kehittyy juuri iäkkäille?

Yksinkertaistetusti voidaan todeta, että ikääntymisen myötä mahalaukun entsyymien ja suolahapon tuotanto heikkenee ja suolahappo ei enää kykene riittävästi erottamaan syödystä ravinnosta tätä vitamiinia. Tässä yhteydessä puhutaan myös niin sanotusta ”sisäisestä tekijästä”, kuljetusproteiinista, joka erittyy mahan limakalvolta. Tämä on välttämätön aine, sillä B12 vitamiini sitoutuu mahassa tähän kuljettajaan, ja menevät yhdessä ohutsuolen loppuosaan, jossa tämä kuljettaja luovuttaa vitamiinin vapaaksi ohutsuolen soluille ja sen kautta verenkiertoon ja koko kehon käytettäväksi. Mutta jos kuljettajaa ei ole, ei myöskään imeytymistä tapahdu siellä, missä sitä odotetaan. Näin ollen tuloksena voi ikäihmiselle kehittyä vitamiinin puutostila. Muita syitä puutostilaan voivat olla alkoholin käyttö, paljo kahvin juominen, yksipuolinen ruokavalio ja yllättävää kyllä, tiukka kasvisruokavalio, joka ei sisällä esimerkiksi lihaa, kalaa, kananmunia ja maksaa eikä maitotuotteita, jotka ovat tämän vitamiinin lähteitä. Helikobakteeri-infektio voi myös olla taustalla aiheuttamassa mahan parietaalisolujen tuhoutumista, jotka tuottavat sisäistä tekijää.

 

B12-vitamiinin puutteen toteaminen.

On syytä käydä lääkärissä ja saada lähete verikokeeseen, jotta voi täysin varmistua itse asiasta.

 

Kärsitkö uniongelmista?

B12-vitamiinilla on tärkeä osa melatoniinin tuottamisessa kehossasi. Ilman vitamiinia ei tule melatoniinia ja ilman melatoniinia et saa kunnolla unen päästä kiinni. Ehkäpä juuri tämä on yksi syy iäkkäämpien ihmisten uniongelmiin? Voit tehdä kokeen ottamalla kunnon vitamiinikuurin ja todeta, oliko siitä hyötyä.

 

Onko vaaraa saada yliannostus?

Tämä vitamiini on vesiliukoinen ja yliannostuksen vaara on erittäin pieni. Ylimääräinen annos suodattuu pois virtsan mukana. Myös suurina annoksina otetut kuurit eivät ole aiheuttaneet haittavaikutuksia.

 

Miten puutetta voidaan hoitaa?

Puutetta hoidetaan yksinkertaisesti joko pistoksina tai muilla vitamiinivalmisteilla, kuten tableteilla.

 

Finherb tarjoaa seuraavia B12-vitamiinivalmisteita. Valitse itsellesi juuri oikea tuote:

 

Natura Media B12 1000 µg. kasviskapselissa

 

Tämän lisäksi ovat B-vitamiinin yhdistelmät, jossa monia eri B-ryhmän vitamiineja B12:n lisäksi.

 

B Vahva

  

Multivitamin Complex 60 tablettia

 

Päivitetty 25.4.2022